Σχετικά με το έργο

TasteSTEVIA

TasteSTEVIA

Oλιστική προσέγγιση του κύκλου παραγωγής του φυτού Stevia Rebaudiana Bertoni ελληνικής καλλιέργειας με συνδυαστική χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας και τεχνικών απομάκρυνσης πικρής επίγευσης.

stevia_spoon

Αντικείμενο του έργου TasteSTEVIA είναι η βελτιστοποίηση και κατά συνέπεια η ανάδειξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής stevia με απομάκρυνση ή κάλυψη της πικρής και μεταλλικής μετάγευσης. Ο στόχος αυτός θα πραγματοποιηθεί επεμβαίνοντας σε όλο τον κύκλο καλλιέργειας, μετασυλλεκτικής μεταχείρισης, μεταποίησης της stevia για την παραγωγή πρώτων υλών (γλυκαντικών) με εξέχουσα γεύση, έως την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων τροφίμων, με καινοτόμες μεθόδους που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της μείωσης πρόσληψης ζάχαρης. H ολιστική προσέγγιση στα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας παραγωγής γλυκαντικών από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) αποτελεί μονόδρομο για την εις βάθος διερεύνηση και κατόπιν βελτίωση της πικρής-μεταλλικής επίγευσης.

Η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα, η βελτίωση τεχνικών απομόνωσης και μεταποίησης των εκχυλισμάτων των φύλλων stevia θα συμβάλλει στην προσπάθεια δυναμικής εισαγωγής της Ελλάδας στη διεθνή αγορά γλυκαντικών stevia, συνδυάζοντας την εγχώρια καλλιέργεια φύλλων stevia με την ικανότητα διάθεσης του τελικού προϊόντος στην αγορά ως γλυκαντικό με εξέχουσες οργανοληπτικές ιδιότητες. Η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με βάση τους γλυκοζίτες της stevia θα έχει οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, συνεισφέροντας στη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Τέλος, θα ωφελήσει από κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής σκοπιάς όχι μόνο τα συμμετέχοντα ιδρύματα και την εταιρεία, αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. και συμμετέχουν οι ερευνητικοί φορείς ΕΚΕΤΑ-ΙΕΤΕΘ και ΙΤΕ/ΙΜΒΒ-ΤΒΕ. Η σύμπραξη ολοκληρώνεται με την συνδρομή υπεργολάβων.

Επιμέρους στόχους του έργου αποτελούν:

  • Η βελτιστοποίηση της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας καινοτόμες εφαρμογές γεωργίας ακριβείας για τη βελτιστοποίηση της συγκέντρωσης και της ποιότητας των γλυκοζιτών.
  • Η ανάκτηση των γλυκοζιτών μέσω πράσινων μεθόδων εκχύλισης (μικροκύματα, υπέρηχοι, εκχύλιση παρουσία ενζύμων) και η απομόνωση τους σε υψηλή καθαρότητα.
  • Η ανάδειξη των γλυκαντικών ουσιών της stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) μέσω της κάλυψης ή απομάκρυνσης της πικρής και μεταλλικής επίγευσής τους, με καινοτόμες μεθόδους εγκλεισμού (μέθοδος ηλεκτροστατικού ψεκασμού), ενζυμικής μεταγλυκοζυλίωσης και χρήσης μεμβρανών.
  • Η αξιοποίηση των βελτιωμένων γλυκαντικών συστατικών (γλυκοζίτες στεβιόλης) στην ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων τροφίμων (σοκολατένια κρέμα ψυγείου, ρυζόγαλο ψυγείου) χωρίς χρήση ζάχαρης, καθώς και επιτραπέζιων γλυκαντικών.
  • Η αξιολόγηση της βιολογικής δράσης των γλυκοζιτών στεβιόλης που απομονώθηκαν από το εκχύλισμα του φυτού μέσω in vitro μελετών (αντι-καρκινική δράση, επίδραση στον εντερικό φραγμό, αλληλεπίδραση με φαρμακευτικές ουσίες).
  • Η τεχνοοικονομική ανάλυση και η αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διεργασιών και προϊόντων μέσω της μεθοδολογίας ανάλυσης κύκλου ζωής.

Το παρόν έργο εστιάζει στην καθετοποιημένη παραγωγή και ολιστική αξιοποίηση του φυτού stevia, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με ανώτερα οργανοληπτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά καθώς και στην βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχετικών διεργασιών παραγωγής. Το έργο θα προσφέρει σημαντικές λύσεις μέσω των παρακάτω αποτελεσμάτων:

  • Βελτιστοποίηση των πρακτικών καλλιέργειας («Γεωργία Ακριβείας») και ξήρανσης stevia.
  • Ανάπτυξη Πράσινων Τεχνολογιών Εκχύλισης και Απομόνωσης υψηλής ποιότητας γλυκοζιτών σε υψηλή καθαρότητα.
  • Ανάπτυξη μεθόδου ανάλυσης εκχυλίσματος stevia.
  • Τεχνικές Ενθυλάκωσης, Ενζυμικής Κατεργασίας και χρήσης μεμβρανών για απομάκρυνση πικρής μετάγευσης.
  • Ανάπτυξη χαμηλών θερμιδικά προϊόντων, με βάση τους απομονωμένους γλυκοζίτες στεβιόλης.
  • Αξιολόγηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διαδικασιών παραγωγής και των τελικών προϊόντων.

Η Βιομηχανία Τροφίμων μαζί με την Πρωτογενή Παραγωγή συνιστούν τους πιο σημαντικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας, τόσο αναφορικά με το ΑΕΠ της χώρας όσο και για την απασχόληση και τις εξαγωγές. Οι εταιρείες του Κλάδου βασίζουν την επιτυχία και το μέλλον τους στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των καταναλωτών. Τα οφέλη συνολικά είναι:

  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας Τροφίμων και του Αγροτικού Τομέα με την παραγωγή λειτουργικών προϊόντων υψηλότερης ποιότητας.
  • Αύξηση της παραγωγικότητας στον Αγροτικό Τομέα μέσω της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών καλλιέργειας. Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, από την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.
  • Ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων έρευνας & ανάπτυξης της μεθοδολογίας ανάλυσης κύκλου ζωής.

Πέρα από τα προφανή οφέλη για τους εταίρους του έργου και τη Βιομηχανία υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την Ελληνική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι βελτιωμένες οργανοληπτικές ιδιότητες των παραγόμενων προϊόντων θα οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών με χαμηλές θερμίδες μειώνοντας τα ποσοστά παχυσαρκίας και αντιμετωπίζοντας ριζικά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
  • Κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων με αποδεδειγμένες θεραπευτικές δράσεις και ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στην τροφική αλυσίδα.
Skip to content